Vakuumforming

Vakuumforming er forming av plastfolier eller plastplater ved hjelp av vakuum. Oppvarmede, myke plastemner blir sugd inn mot veggene av formen.

Vakuumforming er en metode for å forme termoplast, enten i form av plater eller folie, ved hjelp av oppvarming og vakuum.

En plastplate blir transportert fra platemagasinet inn til selve formingsdelen og to varmebord(over og under) varmer platen til den er myk. Den ideelle varmetiden for hvert plastmateriale styres ved hjelp av et IR-element som måler overflate-temperaturen på plasten. Deretter går varmen tilbake, verktøyet kommer opp, og plasten former seg rundt det vha. vakuum. Kjølevifter slår seg på og kjøler produktet til ønsket temperatur. Avformingsluft sørger for at plastdelen løsner lett fra verktøyet og produktet blir sendt ut av maskinen og kan bearbeides videre i en 5-akset CNC-fres.

Ny Plast AS har moderne Illig-maskiner som kan ta plater opp mot 2000x1250mm og har motorstyrte over- og underrammer slik at verktøyskifter kan utføres effektivt.

Utgangspunktet for all vakuumforming er plasten. Det finnes mange forskjellige plasttyper og hver av dem har forskjellige fysiske egenskaper. Dette må tas hensyn til når valg av plast skal gjøres til de ulike produktene vi lager. Vanlige termoplaster er f.eks. PS,ABS, PMMA(akryl),PC(polycarbonat),PET,PETG.