Familiebedriften

Av: Hans Petter Kjøge

Publisert i Halden Arbeiderblad 1.5.2023

Fire søsken oppfylte pappa og gründer Øystein Fagerengs siste ønske; at de videreførte bedriften han hadde bygd opp. Det har Benthe (56), Svein (52), Vidar (45) og Magne (44) gjort. Og vel så det. Langt ute i huttiheita. I skogen i Aremark.

Ny Plast er lokalisert på Moene, og er Aremarks eneste industrielle produksjonsbedrift. Det er liksom noe naturstridig over at de 2.000 kvadratmeter store produksjonslokalene befinner seg inn en stikkvei, i enden av et lite boligfelt ved Torpedalsveien. Søskenflokken Fagereng er plastfamilien i huttiheita. Nå også i tredje generasjon. Sveins sønn Kristian (22) står nå på lønningslista.

1979: Historisk HA-bilde av Øystein Fagereng. Bedriften Ny Plast flyttet fra Midtre Gauldal i Sør-Trøndelag til Moene i Aremark i 1974. Fem år senere var eierne svært fornøyd med lokaliseringen. Her hadde de god plass, og kort vei til råstoffet som de fikk fra Rieber på Isebakke. Bedriften drev med vakuumforming av plastfolie, og produktene ble brukt som emballasje i matindustrien. Bedriften laget også sine verktøy selv. Foto: Bjørn Ottersen

Nær leverandøren

Plasseringen her er ikke tilfeldig. I 1974 kom trønderen Øystein Fagereng flyttende sørover.. Sammen med kollega Jon Tveiten fra Fredrikstad, hadde de noen år tidligere startet plastproduksjonsfabrikk i Midte Gauldal. Nå ville de lokalisere seg adskillig nærmere råvareprodusenten Rieber PVC – på Isebakke i Halden.

– De to partnerne kom over et område på Moene i Aremark der det hadde vært grisehus tidligere. Det kjøpte de, og bygget opp bedriften Ny Plast i 1974.

Det forteller søskenflokken på fire. Den er egentlig enda større. Men de to siste i flokken har hatt andre interesser, og jobber derfor andre steder.

Øystein traff Berit fra Halden da han flyttet hit. Paret slo seg etter hvert ned i et hus like ved fabrikken, og fikk etter hvert altså seks barn. Øystein døde for noen år siden, men Berit bor her fremdeles, og er hver dag på besøk på ungenes arbeidsplass. Benthe har også bosatt seg like ved Ny Plast i Aremark.

I DAG: Ny Plast AS i Aremark eies og drives av søskenflokken Fagereng. Fra venstre: Vidar, Benthe, Svein og Magne. Foto: Hans-Petter Kjøge

Forskjellige roller

– Pappa brukte verken pisk eller gulrot for å få oss inn i bedriften sin. Dette er kommet inne i fra oss selv. Vi var alle nysgjerrige på hva han drev med, og ble med han på jobb. Via sommerjobber ble vi sakte, men sikkert mer involvert i driften, og interessen bare steg. I dag synes vi det er stas å videreføre livsverket hans som søskenflokk, men det er ikke mye vi reflekterer over i hverdagen. Det er arbeidsdagene på jobb her og nå som teller, og som vi fokuserer på, sier Magne Fagereng.

2000: Den familieeide og familiedrevne Ny Plast i Aremark går godt. I løpet av de siste 18 månedene har det blitt satset over to millioner kroner i nye maskiner. Benthe og Øystein Fagereng er eierne og har seks ansatte, skrev HA i oktober dette året. Foto: Anders Johansson

De har forskjellige roller og personligheter disse fire søsknene. Det anser de som en fordel. Det er det de skaper som et lag, sammen med de andre ansatte som teller. 16 personer står på lønningslista. Antall årsverk er 12. Magne og Vidar bor i Tistedal. Det gjør også en av de ansatte. Benthe, Svein og Kristian bor i Aremark. Det gjør også resten av de ansatte.

Benthe er daglig leder. Hun har tatt økonomiutdanning, og holder orden på tall og penger. Vidar jobber også en del administrativt, mens Magne og Svein er mest fokusert på selve produksjonen.

– Vi tenker heller ikke så mye på at vi faktisk er søsken. Som alle andre arbeidsplasser skal vi skape resultater sammen. Det får vi til. Vi omgås ikke veldig mye på fritida. Men vi er gode venner. Bare så det er sagt, smiler de fire Fagerengene.

2000: Historisk HA-bilde. HAs sommerpatrulje var på tokt i Aremark. Hos familiebedriften Ny Plast er det nok å gjøre om dagen. Her er fire av seks blad Fagereng samlet foran et utvalg av produkter de har levert. Fra venstre Magne, Benthe, Svein og Øystein. Foto: Tom Richard Andreassen

Mange produkter

Ny Plast AS lager mange forskjellige plastkomponenter. For eksempel de gule plastpluggene til kloakkrør. De produserer også innvendige hylstre over hjulene i vare- og lastebiler. De lager komponenter til de små Paxter-bilene blant annet Posten og avisdistribusjonsselskaper bruker. Og de lager komponenter og fronter til ulike automater. Blant annet Tomras panteautomater. For å nevne noe. De eksporterer også til flere land. Blant annet Brasil.

DEKSEL: Magne Fagerng viser fram et deksel i en varebil. Made in Aremark. Foto: Hans-Petter Kjøge

Få anbud

Vidar forteller om et spesielt marked.

– Vi er en typisk underleverandør.. Det er få konkurrenter i markedet. Det er derfor sjelden vi er med på anbudsrunder, for eksempel. Vi blir som regel kontaktet av produsenter som kjenner oss. Vi produserer på rene bestillinger. Det gir oss en viss trygghet. Vi pakker varene selv. De blir så hentet her hos oss med lastebil eller eller trailer. Du kan godt si at vi ligger i huttiheita, men husk at det er kort vei både til E6 og til E18. Det er en fordel. Vi har aldri vurdert å flytte, selv om PVC-leverandøren vår i Halden ble nedlagt for mange år siden, sier han. Nå får de råvarene andre steder fra. Blant annet Sverige.

PROPPER: Magne Fagereng viser fram en propp til et kloakkrør. Made in Aremark. Foto: Hans-Petter Kjøge

Satser miljøvennlig

Fagerengene er fullstendig klar over at plast i utgangspunktet ikke er særlig miljøvennlig.

– Men husk at det også er 100 prosent fornybart. Det benytter vi oss av her hos oss. Vi satser også på solceller, og vi har Aremarks eneste, og Norges kraftigste lynlader her hos oss. Flere og flere logistikkselskaper satser nå på elektriske lastebiler. Strøm får de kjapt og effektivt på ladestasjonen vår, sier Magne Fagereng – og viser fram.

LADESTASJON: Ny Plast i Aremark har kommunens eneste lynladsestasjon. Først og fremst beregnet på lastebiler, men den kan også brukes av privatpersoner. Du betaler med Vipps. Magne Fagereng viser fram. Foto: hans-Petter Kjøge

SOLCELLER: Ny Plast Aremark er selvforsynt med strøm. Solceller er montert på alle tak. Foto: Hans-Petter Kjøge

Svein (til venstre) og Magne viser frem et deksel de produserer. Foto: Hans-Petter Kjøge

Satset stort i 2004

Ny Plast omsatte i mange år for cirka 12 millioner kroner. I 2004 gikk konjunkturpilene oppover.

– Da holdt vi familieråd, og vi bestemte oss for å satse. Det har vi aldri angret på. Vi bygde et nytt stort hovedlokale. Det ble tatt i bruk i 2005. Kapasiteten, omsetningen og antall ansatte har økt der etter. I fjor omsatte vi for 32 millioner kroner. Det var «all time high», fastslår Vidar Fagereng, som legger til koronapandemien også ga Ny Plast AS et realt løft. Da steg etterspørselen

 

Fagbrev

De tre brødrene er alle selvlærte. Kristian i tredje generasjon har tatt fagbrev som produksjonsteknikker.

– Det er vel sånn utviklingen er. Det kreves mer formell kompetanse enn før. Det er vel og bra, men vi kan faget vi også, smiler Svein. Han synes det er stas at sønnen er blitt med på laget.

– Vi i Ny Plast har alltid hatt fokus på å utvikle oss i takt med tiden. Det må til for å lykkes i 2023.

Sier Benthe, Svein, Vidar og Magne Fagereng.

ALENE: Ny Plast AS er Aremarks eneste industrielle produksjonsbedrift. De holder til på Moene. Foto: Hans-Petter Kjøge